Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Για μια χούφτα δολάρια / A fistful of dollars (1964)

Σκηνοθεσία: Segio Leone
Πρωταγωνιστούν: Clint Eastwood, Gian Maria Volonte

Συντάκτης: Καλόγερος

Είναι λίγο δύσκολο να γράψω για αυτήν την ταινία, γιατί την θεωρώ σπουδαία και δεν θέλω να αρχίσω να λέω υπερβολές ξέροντας πως θα διαβαστούν από άτομα που πιθανώς δεν έχουν ιδέα για το τι πράγμα μιλάμε. Το "Για μια χούφτα δολάρια" είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας των "δολαρίων" τού Sergio Leone και, παρότι δεν είναι το καλύτερο, εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ καλό.

Έχει ενδιαφέρον η ιστορία της ταινίας, γιατί κανείς δεν πίστεψε πως θα μπορούσε να γίνει μεγάλη επιτυχία και πόσο μάλλον ταινία-ορόσημο στο είδος των western. Ανήκει στα spaghetti western, τα οποία αποκαλούσαν έτσι οι κριτικοί ταινιών περιφρονητικά λόγω του ότι ήταν low-budget ταινίες και γυρισμένες "στο πόδι". Είχαν, επίσης, πολύ βία για την εποχή εκείνη και δεν ήταν εύπεπτες για τους πάντες. Ο Clint Eastwood ήταν ένας νέος, άσημος ηθοποιός, που δεν είχε πρωταγωνιστήσει σε κάποια κανονική ταινία μέχρι τότε, παρά μόνο σε μία σειρά western της τηλεόρασης. Αυτό το άτομο, όμως, έμελε να γίνει η προσωποποίηση του badass cowboy-πιστολέρο, ένας σπουδαίος πρωταγωνιστής western. Οι Sergio Leone και Ennio Morricone (μουσικός επιμελητής πάρα πολλών western), μάλιστα, χρησιμοποίησαν ψευδώνυμα γι' αυτήν την ταινία.

Στην ταινία έχουμε να κάνουμε με έναν πιστολέρο ο οποίος είναι ταπί (Clint Eastwood) και καταφθάνει σε μία πόλη, όπου υπάρχουν δύο ισχυρές οικογένειες και αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την έχθρα τους για να βγάλει λεφτά με έναν πολύ έξυπνο τρόπο. Αρχηγός της μίας οικογενείας είναι ο Ramon, τον οποίο υποδύεται ο Gian Maria Volonte, ο πιο ταλαντούχος ερμηνευτής σε ταινίες western σύμφωνα με όσα έχω δει μέχρι στιγμής. Αυτοί οι δύο και μόνο στην ίδια ταινία κάτω από τις οδηγίες τού Segio Leone αρκούν για να την κάνουν πολύ καλή. Η μουσική τού Ennio Morricone, επίσης, υπέροχη.

Δεν περιγράφω άλλο!

Βαθμολογία: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου