Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

The Legend Of Boggy Creek: A True Story (1972)

Σκηνοθεσία: Charles B. Pierce
Πρωταγωνιστούν: Willie E. Smith, John P. Hixon, Vern Stierman

 Συντάκτης: Thodoris KL

''I was seven years old when I first heard him scream... It scared me then and it scares me now...!''

Mε αυτά τα λόγια ξεκινάει η αφήγηση της ταινίας και μας βάζει κατευθείαν στο κλίμα για το τι θα ακολουθήσει. Μια ταινία για την οποία αρχικά βρισκόμουν σε δίλημμα για το αν θα ταίριαζε περισσότερο στον τρόμο ή στα ντοκιμαντέρ.Τελικά κατέληξα στο πρώτο, αφενός γιατί πρόκειται για ψευδό-ντοκιμαντέρ με στοιχεία ταινίας τρόμου και αφετέρου γιατί πιθανών, λόγω θεματολογίας, οι horror fans να το εκτιμήσουν περισσότερο. Ένα horror docudrama λοιπόν, που μας πάει πίσω στη δεκαετία του '50, όταν κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα μια ιστορία για ένα τέρας μακρυνό συγγενή του γνωστού Πλατυπόδη, που ζούσε στους βάλτους του Νότιου Αρκάνσας και τρομοκρατούσε τους ανυποψίαστους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή.

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ για το που έχει τις ρίζες της αυτή η μόδα με τις ταινίες τρόμου, γυρισμένες στο πόδι και με ερασιτεχνικές κάμερες, έτσι ώστε να θυμίζουν ντοκιμαντέρ, που βγαίνουνε με τον σωρό τα τελευταία χρόνια, η απάντηση βρίσκεται στον Boggy Creek. Προάγγελος του ''Cannibal Holocaust'' και του ''The Blair Witch Project'' (οι συντελεστές του δεύτερου έχουν παραδεχθεί την επιρροή τους και κατατάσσουν την ταινία μέσα στις 10 πιο τρομαχτικές όλων των εποχών) χρησιμοποιεί το στυλ του ντοκιμαντέρ, με συνεντεύξεις από άτομα που ήρθαν αντιμέτωποι με το τέρας, απίστευτα πλάνα φυσικής ομορφιάς από τα δάση της πολιτείας και αφήγηση από κάποιον που όπως μαθαίνουμε από τα πρώτα λεπτά, ήρθε σε επαφή με τον μύθο από πολύ μικρή ηλικία. Παράλληλα έχουμε και πολλές σκηνοθετημένες ιστορίες τρόμου, βασισμένες σε αληθινές μαρτυρίες, με το τέρας να επιτίθεται σε κατοίκους και περαστικούς με μακάβρια αποτελέσματα.

O Charles B. Pierce, σκηνοθέτης της ταινίας, πωλητής διαφημίσεων από το Τέξας μέχρι τότε, χωρίς να πιστεύει απόλυτα στον μύθο, αλλά εντυπωσιασμένος από τις ιστορίες που ακούγονταν περί αυτού, δανείστηκε $100.000 και με μια κάμερα 35mm και ερασιτέχνες ηθοποιούς, γύρισε αυτό το φιλμάκι διάρκειας 90'. Μπορεί να φαίνεται σαν ερασιτεχνική δουλειά και να γίνετε βαρετή σε ορισμένα σημεία, αλλά η τρομαχτική ατμόσφαιρα, το μυστήριο, το βρώμικο στυλ της δεκαετίας του '70 και η πρωτοτυπία του εγχειρήματος (τουλάχιστον για την εποχή της, σήμερα είναι κάτι συνηθισμένο να γυρίζονται ταινίες με αυτό τον τρόπο) προσωπικά με κέρδισαν. Υπάρχει μια μόνιμη αίσθηση απειλής και ο σκηνοθέτης ξέρει πως να προκαλεί τρόμο με το να αφήνει πολλά πράγματα στη φαντασία (δεν βλέπουμε ποτέ το τέρας στην ολότητά του). Παίχτηκε σχεδόν αποκλειστικά σε grindhouse κινηματογράφους και αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με τα έσοδα να φτάνουν μέχρι σήμερα τα 20 εκατομμύρια.

Ακολούθησαν δύο μέτριες συνέχειες, όχι στο στυλ του ντοκιμαντέρ, που δεν σημείωσαν την ίδια επιτυχία, με αποτέλεσμα όλα τα επόμενα σίκουελς να κυκλοφορήσουν για την αγορά του βίντεο. Το τελευταίο μέχρι στιγμής είναι το ''The Legacy of Boggy Creek'' του 2011, ενώ ετοιμάζεται άλλο ένα που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2013. Ο Charles B. Pierce στην διάρκεια της καριέρας του σκηνοθέτησε συνολικά 13 ταινίες μέχρι τον θάνατο του, από φυσικά αίτια, τον Μάρτιο του 2010. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν και πολλές ταινίες τρόμου, με την καλύτερη να είναι το cult hit του 1976 ''The Town That Dreaded Sundown'' . Σήμερα θεωρείται ένας από τους πρώτους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές.


Bαθμολογία: 7/10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου