Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Johnny Oro (1966)

Σκηνοθεσία: Sergio Corbucci
Πρωταγωνιστούν: Mark Damon, Valeria Fabrizi, Franco De Rosa, Giulia Rubini

Συντάκτης: Καλόγερος

Την ίδια χρονολογία που έκανε το Django και το Navajo Joe, o Sergio Corbucci σκηνοθέτησε και ένα τρίτο spaghetti western έχοντας ως τίτλο το όνομα του κεντρικού ήρωα "Johnny Oro". Δεν θεωρείται από τα καλύτερα του και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Εγώ το έμαθα διότι είναι από τα αγαπημένα του Tarantino, ο οποίος είναι μεγάλος φαν των spaghetti western. Υπήρχε και ολόκληρο στο youtube, οπότε του έδωσα μία ευκαιρία.

Η εισαγωγή είναι ωραία, όπως πρέπει σε μία ταινία αυτού του είδους, και βλέπουμε τον πρωταγωνιστή Johnny Oro, ο οποίος είναι ένας κυνηγός επικηρυγμένων με ένα χρυσό όπλο που σκοτώνει τρία αδέρφια. Υπάρχει και ένας τέταρτος αδερφός, όμως, ο οποίος σκοπεύει να πάρει εκδίκηση από τον Johnny Oro και συνεργάζεται με έναν ινδιάνο. (Πρώτη φορά είδα ινδιάνους σε spaghetti western).

Η ταινία σίγουρα κυλάει εύκολα λόγω της μικρής διάρκειάς της, αλλά και επειδή είναι σκηνοθετημένη κάπως βιαστικά. Τα πάντα γίνονται γρήγορα, αλλά χωρίς να υπάρχει δράση και σε πολλά σημεία κουράζει επειδή σε βάζει στην αναμονή για να δεις τη συνέχεια. Επίσης δεν είναι γυρισμένη πάνω στον κεντρικό ήρωα και ασχολείται συχνά με άλλους, κάτι που εμένα προσωπικά με απωθεί. Ο πρωταγωνιστής, βέβαια, είναι αρκετά αδύναμος ερμηνευτικά, αλλά και ο χαρακτήρας που πρέπει να βγάλει δεν είναι συγκεκριμένος. Δεν είναι ούτε ο "λιγομίλητος σκληρός cowboy" ούτε ο "παιχνιδιάρης, αλλά άκρως επικίνδυνος πιστολέρο". Είναι απλώς ένας κυνηγός επικηρυγμένων που καμιά φορά έχει σπουδαίες ιδέες και κάνει θαύματα. Γενικώς, ο Mark Damon δεν ήταν φτιαγμένος για western, όπως π.χ. ο Franco Nero (πρωταγωνιστής του Django, γι αυτό τον αναφέρω). Συν ότι το μουστάκι του ήταν χάλια. Πετυχημένο, όμως, ήταν το πιπάκι τσιγάρου που χρησιμοποιούσε πάντα ο Oro, πρώτη φορά είδα τέτοιο πράγμα σε western, συνήθως βλέπω πούρα, πίπες ή απλά τσιγάρα.

Ταινίες όπως το Johnny Oro είναι να τις αποφεύγουν όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα western και δεν τους αρέσουν. Εγώ τη βρήκα διασκεδαστική, αλλά παραδέχομαι πως είναι αδύναμη. Το soundtrack, πάντως, το βρήκα πολύ καλό!

Βαθμολογία: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου