Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Pat Garrett & Billy the Kid (1973)

Σκηνοθέτης: Sam Peckinpah
Πρωταγωνιστούν: James Coburn, Kris Kristofferson, Bob Dylan

Συντάκτης: Καλόγερος

Το όνομα Μπίλι δε Κιντ είναι πολύ γνωστό, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική ιστορία τού περίφημου πιστολέρο. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γύρω από το όνομά του, αλλά δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως ξέρουμε την αλήθεια. Η ταινία "Pat Garrett & Billy the Kid" ασχολείται με τον πρώην φίλο τού Μπίλι δε Κιντ, Πατ Γκάρετ, ο οποίος, αφού έγινε σερίφης και εγκατέλειψε την παρανομία, στρέφεται ενάντια στον "Κιντ", που δεν πρόκειται να ενδώσει με κανέναν τρόπο.

Ας μιλήσω πρώτα για τους ηθοποιούς: Ο έμπειρος James Coburn είναι πολύ καλός στο ρόλο τού  γερασμένου, κουρασμένου, αλλά με θέληση και κότσια Πατ Γκάρετ. Οι σκηνές του είναι απολαυστικές, αν και δεν λέει πολλά. Ο Kris Kristofferson είναι κι αυτός καλός, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο "αλλά". Ο ρόλος τού Μπίλι δε Κιντ δεν του ταιριάζει, γιατί είναι πολύ ψηλός και πολύ μεγάλος. Έχει σωθεί μία φωτογραφία του και ξέρουμε πως ήταν γύρω στο 1.70 και πέθανε στα 21, ενώ ο Kristofferson ήταν 36 χρονών όταν γύρισε την ταινία. Οπότε, η επιλογή τού ηθοποιού αυτή δεν ήταν και η καλύτερη.

Η ταινία, τώρα, σε αρκετά σημεία προσπαθεί να γίνει λίγο ρομαντική, και υποθέτω πως καταφέρνει να αγγίξει λίγο όσους είναι ευαίσθητοι (όχι εμένα, δηλαδή) με διάφορες σκηνές συνοδευόμενες από ταιριαστή μουσική υπόκρουση, που δεν θα περίμενε κάποιος σε γουέστερν. Επίσης, περιπλέκει μια αντίθεση ανάμεσα στα δύο κεντρικά πρόσωπα: τον Πατ Γκάρετ και τον Μπίλι δε Κιντ. Ο ένας νέος, ο άλλος γέρος, ο ένας με την ερωμένη του, ο άλλος τσακωμένος με τη γυναίκα του, ο ένας χαμογελαστός, ο άλλος σκυθρωπός κ.ο.κ.

Οπωσδήποτε, δεν είναι ένα παραδοσιακό γουέστερν. Δείχνει την πλευρά της Άγριας Δύσης που δεν παρουσιάζεται στην οθόνη τόσο συχνά, αλλά χωρίς να παίρνει το μέρος κανενός. Όσον αφορά στους δύο πρωταγωνιστές, κανένας δεν είναι καλός ή κακός, κι όμως είναι εχθροί. Είναι μία ενδιαφέρουσα ιστορία και ενδιαφέρουσα είναι και η ταινία.

Βαθμολογία: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου