Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Γρήγορη και Θανάσιμη / The Quick and the Dead (1995)

Σκηνοθεσία: Sam Raimi
Πρωταγωνιστούν: Sharon Stone, Gene Hackman, Russel Crowe, Leonardo DiCaprio

Συντάκτης: Καλόγερος

Η "Γρήγορη και Θανάσιμη" είναι ένα γουέστερν όχι από τα παλιά, αν και γυρίστηκε το 1995 και οι περισσότεροι θα σκεφτούν "παλιά ταινία". Και δεν διαφέρει μόνο χρονολογικά από τις παλιότερες ταινίες του ίδιου είδους. Η αισθητική, πρώτον, της ταινίας είναι εντελώς διαφορετική και δεν πρόκειται να τη συναντήσει κανείς σε παλιότερο γουέστερν, αλλά και, γενικά, νομίζω ούτε σε κανένα από αυτά που γυρίστηκαν αργότερα. Είναι μία απόπειρα του σκηνοθέτη να εντάξει το είδος αυτό, του οποίου οι ιστορίες διαδραματίζονται στο παρελθόν, σε ένα νέο κινηματογραφικό στυλ με φιγούρες να ποζάρουν σε μαύρο background προτού τραβήξουν όπλο σε μία μονομαχία, πανοραμικά και πλάγια πλάνα... Αυτό εμένα με ξενίζει που είμαι φαν των γουέστερν, αλλά δεν μπορώ να πω πως το βρήκα εντελώς απωθητικό. Αντιθέτως, το βρήκα συμπαθητικό, παρότι προτιμώ τα παλιότερα.

Η κεντρική ιδέα της υπόθεσης, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα, είναι παραδοσιακή, κλισέ θα λέγαμε: εκδίκηση. Αλλά έχουμε μία γυναίκα που ψάχνει εκδίκηση για τον χαμένο πατέρα της και λαμβάνει μέρος σε ένα τουρνουά τραβήγματος όπλου, γιατί υποθέτω θα έχει σχέση με τον στόχο της. Στην ιστορία μπλέκονται ένας πλούσιος γέρος πιστολέρο, ένας φυλακισμένος παπάς πιστολέρο κι ένας πολύ νέος πιστολέρο.

Πρωταγωνίστρια είναι η σεξοβόμβα, που έγινε θρύλος μετά το "Βασικό Ένστικτο" όταν άνοιγε τα πόδια της και δεν φορούσε βρακάκι, Sharon Stone. Προσπαθεί να ενσωματωθεί στο ρόλο της σκληρής γυναίκας με τη ραγισμένη καρδιά, αλλά εμένα προσωπικά δεν με έπεισε και τόσο. Είναι όμορφη, πάντως, και αυτό είναι ένα συν. Μία κουκλάρα άσσος στο πιστόλι ανάμεσα σε τόσους άντρες. Και το υπόλοιπο cast είναι ενδιαφέρον: ο μεγαλόσωμος Gene Hackman, που τρία χρόνια πριν είχε πρωταγωνιστήσει σε άλλο ένα γουέστερν με τον Clint Eastwood (!), το Unforgiven. Βλέπουμε, επίσης, τον Russel Crowe, ο οποίος πρωταγωνίστησε πρόσφατα (2007) στο "Τελευταίο τρένο για τη Yuma" με τον Christian Bale, το οποίο είναι remake ενός παλιού γουέστερν. Τελευταίος ο μικρότερος της παρέας, ο οποίος δεν είναι παρά ένα νεαρό αγόρι στην ταινία, ο Leonardo DiCaprio, που επίσης πρωταγωνίστησε το 2012 στο Django Unchained τού Tarantino, ένα επικό γουέστερν.

Η ταινία έχει αρκετό πιστολίδι και εξέλιξη και έτσι καταφέρνει να κρατήσει τον θεατή σε εγρήγορση. Μολονότι γουέστερν, έχω την εντύπωση πως οι φαν των γουέστερν δεν πρόκειται να το εκτιμήσουν ιδιαίτερα. Απευθύνεται μάλλον σε αυτούς που βαριούνται τα παλιά γουέστερν και προτιμούν κάτι πιο πιασάρικο με παραπάνω δράση, ή απλώς κάτι πιο καινούργιο (γιατί και αυτό παίζει ρόλο στον θεατή). Οπωσδήποτε δεν το χαρακτηρίζω κάτι σπουδαίο, αλλά είναι μία ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική ταινία. Θα προτιμούσα να έδινε φόρο τιμής μέσω της υπόθεσης, των διαλόγων κτλ σε παλιότερες ταινίες, έτσι θα γινόταν πιο απολαυστική και θα το κοινό θα την έβλεπε με άλλο μάτι.

Βαθμολογία: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου