Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Illuminati: Οι Πεφωτισμένοι / Angels & Demons (2009)

Σκηνοθεσία: Ron Howard
Πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer

Συντάκτης: Καλόγερος

Όταν ξέρω πως πρόκειται να δω ταινία με άτομα που δεν βλέπουν και πολύ συχνά, μαντεύω πως μάλλον θα είναι μαλακία. Αυτό έπαθα πρόσφατα. Βέβαια, οι "Πεφωτισμένοι" δεν ήταν μεγάλη μαλακία. Έχω δει και χειρότερες, προφανώς. Είναι συνέχεια του "Κώδικα Da Vinci" (τον οποίο δεν έχω δει) με τον Tom Hanks ξανά στον πρωταγωνιστικό ρόλο να υποδύεται τον Tom Hanks που προσπαθεί να υποδυθεί κάποιον χαρακτήρα ως συνήθως. Συγνώμη που γίνομαι κουραστικός πετώντας χολή αδιακόπως, αλλά όσα λέω τα πιστεύω. Αναφορά πρέπει να γίνει, επίσης, στον Dan Brown, ο οποίος είναι ο συγγραφέας των βιβλίων στα οποία βασίστηκαν οι ταινίες.

Στην ταινία ένας τύπος που ασχολείται με σύμβολα αναλαμβάνει μετά από πρόταση του Βατικανού να βρει πού είναι κρυμμένα κάποια υποψήφια θύματα δολοφονίας των Illuminati και μαζί τους μία βόμβα που απειλεί να εξοντώσει ολόκληρο το Βατικανό (θα το απολάμβανα).

Όλο το έργο μοιάζει να έχει δημιουργηθεί πάνω σε μία φόρμα και δεν καταφέρνει να γίνει κάτι το ξεχωριστό. Και όταν λέω όλο το έργο, εννοώ πως τα πάντα δείχνουν στημένα. Κάθε διάλογος και κάθε ερμηνεία, αν εξαιρέσουμε τον Ewan McGregor ο οποίος κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να είναι καλός στο ρόλο του και γι' αυτό ξεχωρίζει - όσο γίνεται να ξεχωρίσεις σε μία τόσο αδιάφορη ταινία. Η υπόθεση εξάλλου είναι απλή. Μυστηρίου - θρίλερ χαρακτηρίζεται, αλλά με μπόλικες δόσεις δράσης από ένα σημείο και μετά για να μην καταντήσει αηδιαστικά βαρετή. Η δράση, ωστόσο, ρίχνει το επίπεδο που υποτίθεται πως πρέπει να έχει μία ταινία μυστηρίου, η οποία παραδοσιακά χτίζει αγωνία και ενδιαφέρον με την υπόθεση και όχι με τα κυνηγητά και το πιστολίδι. Βέβαια, χρειάζονται και αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις, απλώς εδώ τα βλέπουμε σε υπερβολικό βαθμό.

Αυτό που, τέλος, με ξένισε επίσης είναι πως η ταινία προσπαθεί να περάσει πάρα πολλές φορές το νόημα πως η θρησκεία είναι καλή, το βατικανό είναι καλό, οι επιστήμονες πρέπει να είναι θρήσκοι για να είναι καλοί, λες και θέλουν να υπνωτίσουν τον θεατή. Όταν βλέπω κάτι τέτοια εκνευρίζομαι.

Εμένα, όπως θα καταλάβατε ήδη, η ταινία δεν μου άρεσε, τη βρίσκω αδιάφορη, βαρετή, αλλά και κακοπροαίρετη. Κοιτάω να μένω μακριά από τέτοιες ταινίες. Βλέπεται, πάντως, δεν έσπασα την οθόνη.

Βαθμολογία: 6/10

1 σχόλιο:


  1. "Αυτό που, τέλος, με ξένισε επίσης είναι πως η ταινία προσπαθεί να περάσει πάρα πολλές φορές το νόημα πως η θρησκεία είναι καλή, το βατικανό είναι καλό, οι επιστήμονες πρέπει να είναι θρήσκοι για να είναι καλοί, λες και θέλουν να υπνωτίσουν τον θεατή. Όταν βλέπω κάτι τέτοια εκνευρίζομαι"

    Κάτι δεν κατάλαβες καλά στην προσπάθεια σου να το θάψειε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή