Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Μια Απλή Διατύπωση / Una Pura Formalità (1994)

Σκηνοθεσία: Giuseppe Tornatore
Πρωταγωνιστούν: Gérard Depardieu, Roman Polanski

Συντάκτης: Thodoris KL

Κατά την διάρκεια μιας νύχτας με καταιγίδα ένας άντρας σε ημίτρελη κατάσταση, εντοπίζεται από τις τοπικές αρχές να τρέχει γυμνός σε ένα σκοτεινό δάσος. Τον σταματούν για εξακρίβωση στοιχείων, αλλά αυτός δεν έχει πάνω του ούτε ταυτότητα, ούτε μπορεί να αποδείξει ποιος είναι ή ποιος ήταν τέλος πάντων. Οδηγείται σε ένα τρισάθλιο και ετοιμόρροπο αστυνομικό τμήμα στην μέση του πουθενά. Ο επιθεωρητής... Λεονάρντο ντα Βίντσι τον αναγνωρίζει αμέσως. Είναι ο αγαπημένος του συγγραφέας, ο διάσημος Όνωφ, δημιουργός εξαιρετικών λογοτεχνικών κειμένων και μάλιστα το τελευταίο του το διάβαζε μέχρι πριν από λίγο και τώρα το έχει στο συρτάρι του. Σχεδόν απολογείται για την ανάρμοστη συμπεριφορά των αστυνομικών που τον συνέλαβαν. Κι ενώ είναι έτοιμος να τον στείλει σπίτι του, οι συνάδελφοί του φέρνουν στο τμήμα μέσα σε ένα τσουβάλι ένα πτώμα που δολοφονήθηκε άγρια εκείνο το πρωί στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Υποψιάζεται πως ο συγγραφέας εμπλέκεται στην δολοφονία και αποφασίζει να συνεχίσει την ανάκριση. Παρόλα αυτά ο τελευταίος φαίνεται να μην έχει πρόσφατες μνήμες, δεν θυμάται τίποτα, ούτε για την δολοφονία, αλλά ούτε τι έκανε εκείνο το πρωί και πως κατέληξε να περιφέρεται στο δάσος.

Από τον σκηνοθέτη της αγαπημένης ταινίας των σινεφίλ (Σινεμά ο Παράδεισος) ένα αστυνομικό θρίλερ δωματίου, γάλλο-ιταλικής παραγωγής, που θυμίζει θεατρικό, καθώς οι δύο πρωταγωνιστές με τις εξαιρετικές τους ερμηνείες, κουβαλάνε όλη την ταινία στην πλάτη τους.


Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας αποτελείται από έναν διάλογο ανάμεσά τους, ενώ ο Τζ. Τορνατόρε μας καθηλώνει με μια σκοτεινή αισθητική και αξιοθαύμαστη απλότητα. Συνδυάζει με έξοχο τρόπο το μυστήριο, το σασπένς, τον ψυχολογικό τρόμο και το ανθρώπινο δράμα.


Πρόκειται για μια γοητευτική αλληγορία, σχετικά με το νόημα της ζωής και του θανάτου, αλλά δεν θα πω τίποτα παραπάνω για να μην αποκαλύψω την ανατροπή του φινάλε σε όσους δεν το έχουν δει.


Σημείωση: Aναζητήστε την αυθεντική έκδοση με τους Γαλλικούς διαλόγους κι όχι την μεταγλωτισμένη στα Ιταλικά που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Βαθμολογία: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου