Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ανθρωποκυνηγητό στο Άμστερνταμ / Amsterdamned (1988)

Σκηνοθεσία: Dick Mass
Πρωταγωνιστούν: Huub Stapel, Monique van de Ven, Serge-Henri Valcke

Συντάκτης: Thodoris KL

Ένας serial killer, ντυμένος δύτης, αναδύεται κάθε βράδυ από τα υφάλμυρα νερά των καναλιών της Ολλανδικής μεγαλούπολης και σκοτώνει χωρίς προφανή λόγο όποιον περαστικό του είναι εύκολος στόχος. Ο Έρικ Βίσερ, ντεντέκτιβ της αστυνομίας, θα συνεργαστεί με έναν παλιό του φίλο στην προσπάθεια αναζήτησης της ταυτότητας του δράστη. Σύντομα θα αντιληφθεί πως η καινούρια του κοπέλα και η 12χρονη κόρη του φαίνονται να είναι πιο κοντά στον δολοφόνο από ότι ο ίδιος.

Πρόκειται για το απόλυτο Ολλανδικό cult film. Συνδυασμός αστυνομικής περιπέτειας, ταινίας τρόμου και θρίλερ δράσης, σκηνοθετημένο με νεύρο από τον Dick Maas (σκηνοθέτη του De Lift μεταξύ άλλων), αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία την χρονιά που κυκλοφόρησε. Βασισμένο σε μια πρωτότυπη σεναριακή ιδέα και γεμάτο ανατροπές, δίνει μια φρέσκια πνοή στο ήδη κορεσμένο είδος των σλάσερς. Στον χαρακτήρα του αστυνόμου συγκεντρώνονται όλα τα κλισέ του ήρωα (χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό) ενώ ο δολοφόνος έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτούς των ιταλικών Gialli. Mέχρι ένα προχωρημένο σημείο της ταινίας όλοι είναι πιθανοί ύποπτοι, με την ταυτότητα του δολοφόνου να αποκαλύπτεται τα τελευταία λεπτά, κάτι που ανεβάζει την αγωνία κατακόρυφα.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 11 Φεβρουαρίου του 1988, παρόλα αυτά έχει έναν αέρα παρωχημένο, σχεδόν 70's. Οι φανς των ταινιών τρόμου της δεκαετίας του '70 και των grindhouse cinemas λοιπόν να σπεύσουν άμεσα. Η σφιχτοδεμένη πλοκή σε συνδυασμό με τους καλοφτιαγμένους και ιδιαίτερα αιματηρούς φόνους, τα πιστολίδια, τις εκρήξεις και τις αγωνιώδεις καταδιώξεις με περιπολικά και...ταχύπλοα σε κάνουν να μην βαριέσαι λεπτό. Μοναδικό μείον που μπόρεσα να εντοπίσω είναι πως το φινάλε, αν και απρόσμενο, δεν φτάνει στην ανάλογη κορύφωση, αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική άποψη και, όπως και να χει, δεν νομίζω πως ζημιώνει καθόλου το τελικό αποτέλεσμα.

Την προτείνω ανεπιφύλακτα στους μανιακούς των σλάσερς, που έχουν βαρεθεί τα άπειρα σίκουελς και ριμέικ των ''Friday the 13th'' και ''Halloween'' και θέλουν να παρακολουθήσουν κάτι διαφορετικό.

Bαθμολογία: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου