Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Ιεραπόστολος / Le Missionnaire (2009)

Σκηνοθεσία: Roger Delattre
Πρωταγωνιστούν: Jean-Marie Bigard, David Strajmayster

Συντάκτης: Καλόγερος

Η ταινία ξεκινά, όταν ο Μάριο Νρικάρα, μετά από εφτά χρόνια στην φυλακή, αφήνεται ελεύθερος. Δεν θα προλάβει να χαρεί για πολλή ώρα την ελευθερία του, λόγω κάτι παλιών λογαριασμών, και, με συνεργό τον αδερφό του Πατρίκ, θα παραστήσει τον ιερέα σε ένα απομονωμένο χωριό, εωσότου ξεμπλέξει, κάνοντας πολλές… ευεργεσίες. Το σενάριο είναι ένας άρτιος συνδυασμός ιστοριών από το «Δεκαήμερο», και χαρακτηρίζεται από μία μαεστρία που, όχι μόνο προσαρμόζει τις διηγήσεις του βιβλίου στη σημερινή εποχή, αλλά διατηρεί και στοιχεία, που ήταν έντονα τα παλαιά χρόνια.

Συνδυάζοντας την κρυφή όψη της Εκκλησίας – και την Εκκλησία γενικότερα - με τον έρωτα δύο ανθρώπων από αντίθετα ρεύματα, και παρεμβάλλοντας ανάμεσα τους τον εύκολο τρόπο για να βγάλει κάποιος χρήματα, ένα τέτοιο φιλμ, δε θα μπορούσε να είναι βγαλμένο από άλλον πλην του Βοκάκιου. Σαν μπακγράουντ, έχουμε από τη μία ένα μικρό μεν χωριό, αλλά με δεμένους χωρικούς και από την άλλη, τον κόσμο της παρανομίας στη μικρογραφία μιας κλεπταποδοχής.

Η, κατά κάποιο τρόπο, μεταφορά ενός έργου του Βοκάκιου στη μεγάλη οθόνη, μόνο κωμωδία θα μπορούσε να είναι. Η συγκεκριμένη, ωστόσο, είναι από αυτές που δεν γελάς σε όλες τις σκηνές, αλλά όταν αρχίσεις, δεν μπορείς να σταματήσεις, ούτε αφότου τελειώσει η σκηνή, ή έστω το διασκεδαστικό της μέρος. Οι ρόλοι μοιάζουν να είναι φτιαγμένοι για τον κάθε ηθοποιό, ενώ από το σενάριο δεν εκλείπει τίποτα. Διάφορες ανατροπές και περιπέτειες σε κάνουν να συνεχίσεις να βλέπεις την ταινία, σε συνδυασμό, πάντα, με το ότι ξέρεις πως θα γελάσεις με τα όσα έχουν να δουν τα μάτια σου στη συνέχεια. Εμένα προσωπικά, μου ανέβασε πολύ τη διάθεση και με έκανε χαρούμενο. Δεν θα μπορούσα να είχα επιλέξει καλύτερη ταινία για εκείνη την ημέρα, που ήμουν μόνος και πολύ αγχωμένος. Είχα καιρό να δω τέτοια κωμωδία, γι’ αυτό και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους όσους θέλουν να διασκεδάσουν και να γελάσουν με την ψυχή τους.

Βαθμολογία: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου