Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Tombstone / Σύγκρουση στον πράσινο βάλτο (1999)


Σκηνοθεσία: George Cosmatos
Πρωταγωνιστούν: Kurt Russel, Val Kilmer, Sam Elliott, Bill Paxton

Συντάκτης: Καλόγερος

Όντας φανατικός των western, οφείλω  - κατά τη γνώμη μου – να βλέπω και τα «πρόσφατα», όχι μόνο τα παλιά, παρότι οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως τα παλιά είναι τα καλύτερα. Το Tombstone, γυρισμένο το 1993 θεωρείται καινούργιο στο είδος. Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής είναι ο Kurt Russel, αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο έχουν οι Val Kilmer, Sam Elliott και Bill Paxton, με τον τελευταίο να είναι ο πιο αδιάφορος. Η σκηνοθεσία είναι του George Cosmatos, πρώτη φορά τον άκουσα.

Στην ταινία, ένας θρυλικός πρώην σερίφης (Kurt Russel) πηγαίνει σε μία πόλη με τα αδέρφια του και όλες τους τις γυναίκες προκειμένου να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις και να κάνει οικογένεια, μακριά από τη δράση. Εκεί συναντά, μεταξύ άλλων, έναν παλιόφιλο απατεώνα (Val Kilmer), ο οποίος έχει κάποια ασθένεια που τον βασανίζει. Κάθε τρεις και λίγο, όμως, τους πολίτες αναταράζει η συμμορία των Cowboys χωρίς να εξαιρεί τον σερίφη μας και τους κοντινούς του. Θα κάνει τα στραβά μάτια;

Οι πρωταγωνιστές είναι καλοί, πείθουν τον θεατή για σκληροί τύποι της εποχής της Άγριας Δύσης, αλλά αυτό που με εξέπληξε περισσότερο είναι η ερμηνεία τού Val Kilmer, τον οποίο είχα πάντοτε στο μυαλό μου ως ηθοποιό β’ (ή και γ’) κατηγορίας. Πρέπει να παραδεχτώ ότι ήταν πολύ καλός, ίσως ο καλύτερος ερμηνευτής στην ταινία. Η ροή των συμβάντων είναι πολύ καλή, αφήνει τους πρωταγωνιστές αρχικά να ξεδιπλώσουν τους χαρακτήρες τους, ώστε να γνωριστεί με αυτούς ο θεατής και στη συνέχεια αρχίζει η δράση και, βεβαίως, η αντίδραση.

Δεν βρίσκω λόγο να μην αρέσει στους φαν των western, αλλά πιστεύω πως θα φανεί μία καλή ταινία ακόμα και σε όσους είναι άπειροι με το είδος. Ωστόσο, παρότι συγκαταλέγεται με βεβαιότητα στα western, διαφέρει αρκετά από αυτά που κυκλοφόρησαν τις δεκαετίες του ’50, ’60, ’70. Καταφέρνει να είναι κάτι ξεχωριστό και όμορφο.

Βαθμολογία 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου