Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Το Κάστρο του Διαβόλου / Le Manoir du Diable (1896)

Σκηνοθεσία: Georges Méliès 
Πρωταγωνιστούν: Jeanne d'Alcy, Georges Méliès

Συντάκτης: Thodoris KL

  Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Γάλλου κινηματογραφιστή Georges Méliès, ενός από τους πρώτους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου, ήταν το ''Le Manoir du Diable'' (γνωστό και ως ''The Haunted Castle'', ''The Devil's Castle'' ή ''Manor of the Devil'') γυρισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα. Η συγκεκριμένη μικρού μήκους ταινία (διαρκούσε μόλις 3½ με 4 λεπτά, αν και μέχρι σήμερα δεν είμαστε σίγουροι αν σώζεται ολόκληρη) εξαφανισμένη για χρόνια, θεωρείται από πολλούς σαν η πρώτη ταινία τρόμου όλων των εποχών. Ένα πρώτο δείγμα βέβαια μας είχε δώσει ο σκηνοθέτης με το ''Une Nuit Terrible'' λίγους μήνες νωρίτερα, αλλά εδώ είδαμε για πρώτη φορά το όραμά του στην ολότητά του.

Βλέποντάς την σήμερα, σχεδόν 120 χρόνια μετά, διακρίνουμε διαφορές από τις ταινίες τρόμου όπως τις έχουμε μάθει, αλλά η εμφάνιση σκελετών, νυχτερίδων, βαμπίρ, φαντασμάτων, μαγισσών και του Διαβόλου (παιγμένο από τον ίδιο τον Μελιέ) την καθιστούν την πρώτη ταινία με ανάλογο περιεχόμενο.

Παίχτηκε την παραμονή των Χριστουγέννων στο θέατρο Houdin και περισσότερο ενθουσίασε παρά τρόμαξε το κοινό, καθώς διέθετε πολλά κωμικά στοιχεία (το πρώτο horror comedy ίσως?ερώτηση προς όσους παραξενεύονται όταν βλέπουν ταινίες που συνδυάζουν την κωμωδία με τον τρόμο), κινήσεις παντομίμας και ταχυδακτυλουργικά.

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω λινκ:

Le Manoir du Diable

Bαθμολογία: Yπεράνω

                                                           ♦ ♦ ♦ ♦ ♦


Λίγα λόγια για τον Ζορζ Μελιέ (Maries-Georges-Jean Méliès 8 Δεκεμβρίου 1861 - 21 Ιανουαρίου 1938):

 
Θεωρείται ένας από τους πρώτους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου και συνέβαλε σημαντικά στην μετεξέλιξη του από τεχνική σε μία νέα μορφή τέχνης.Γεννήθηκε στο Παρίσι, όπου η οικογένειά του διατηρούσε υποδηματοποιείο. Πριν την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο, ήταν θαυματοποιός και ταχυδακτυλουργός στο Θέατρο Ρομπέρ Χουντίν, πραγματοποιώντας εμφανίσεις επί σκηνής. Το ενδιαφέρον του για τον κινηματογράφο ξεκίνησε με την προβολή ταινιών από τους αδελφούς Λυμιέρ, το 1895. Ένα χρόνο αργότερα, άρχισε να σκηνοθετεί ο ίδιος ταινίες, παρουσιάζοντας σε πολλές από αυτές ταχυδακτυλουργικά θεάματα. Εκτιμάται ότι συνολικά σκηνοθέτησε 531 ταινίες από το 1896 μέχρι το 1914, κυμαινόμενης διάρκειας από ένα έως σαράντα λεπτά. Η πιο δημοφιλής ταινιά του Μελιέ είναι το Ταξίδι στη Σελήνη (Le voyage dans la lune, 1902), όπου περιγράφεται κινηματογραφικά για πρώτη φορά ένα διαστημικό ταξίδι, αποτελώντας μία πρώτη μορφή ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Ο Μελιέ φέρεται επίσης ως ο δημιουργός της πρώτης ταινίας τρόμου, Το Κάστρο του Διαβόλου (Le Manoir du Diable, 1896), της πρώτης ερωτικής ταινίας (Après le bal, 1897), καθώς και των πρώτων έγχρωμων ταινιών, τις οποίες κατάφερε να δημιουργήσει χρωματίζοντας τα κινηματογραφικά καρρέ με το χέρι.Το 1897 σκηνοθέτησε και γύρισε ταινίες μικρού μήκους με θέμα την Ελλάδα, όπως η ''Ναυμαχία στην Ελλάδα'' και ''Σφαγές στην Κρήτη''.
Το 1913, η κινηματογραφική εταιρεία που είχε ιδρύσει πτώχευσε, γεγονός που τον απομάκρυνε από τον χώρο του κινηματογράφου ενώ μεγάλο μέρος των έργων του καταστράφηκε. Η συνεισφορά του επανεκτιμήθηκε αργότερα από την ομάδα των υπερρεαλιστών ενώ το 1931 του απονεμήθηκε το Βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής. Πέθανε το 1938 στο Παρίσι.
Από το 1946 έχει θεσμοθετηθεί στη Γαλλία η ετήσια απονομή του Βραβείου Μελιέ, στην καλύτερη γαλλική κινηματογραφική παραγωγή.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%...BB%CE%B9%CE%AD
http://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Melies 

http://horror.wikia.com/wiki/Le_Manoir_du_Diable
http://www.imdb.com/name/nm0617588/

Έχει ασχοληθεί με όλα τα κινηματογραφικά είδη και στην φιλμογραφία του διακρίνουμε και πάρα πολλές ταινίες τρόμου όπως τα The Monster, A Terrible Night, The Bewitched Inn, Damnation of Faust, The Treasures of Satan, Bluebeard και πολλές ακόμη, τις περισσότερες από όσες έχουν διασωθεί μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο youtube.


Δεύτερη κριτική


Συντάκτης: Καλόγερος

Στο Κάστρο του Διαβόλου ούτε υπόθεση υπάρχει, ούτε τρόμος. Έχω δει μικρές ταινίες μικρού μήκους που είχαν υπόθεση, αλλά αυτή δεν έχει. Είναι σαν να παρακολουθείς επίδειξη μαγευτικών ικανοτήτων από έναν μάγο. Δεν περίμενα να δω τίποτα φοβερά και τρομερά πράγματα, αλλά αυτό που παρακολούθησα ήταν κάτι εντελώς αδιάφορο. Γι' αυτό και δεν πρόκειται να γράψω περιττά πράγματα για μία τέτοια ταινία. Εξάλλου είναι τρία λεπτά μόνο.

Βαθμολογία: 5/10 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου