Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Νεκρός της Διπλανής Πόρτας / The Dead Next Door (1989)

Σκηνοθεσία: J.R. Bookwalter
Πρωταγωνιστούν: Pete Ferry, Bogdan Pecic, Michael Grossi

Συντάκτης: Thodoris KL

 Οι ζωντανοί νεκροί αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να προκαλούν τρόμο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.Η κυβέρνηση για να τους αντιμετωπίσει ιδρύει ένα ειδικό σώμα του στρατού με το όνομα ''Zombie Squad'' , με στόχο να ανακαλύψουν τους λόγους που μετέτρεψαν τους νεκρούς σε σαρκοφάγα ζόμπι και να εξοντώσουν όσα βρεθούν στον δρόμο τους.Μια τοπική θρησκευτική αίρεση, όμως, προσπαθεί να τους χαλάσει τα σχέδια.

Φανερά επηρεασμένη από το ''Day of the dead'', κι όχι από το συνηθισμένο πια σε ταινίες του είδους ''Dawn'', με homemade αισθητική, γυρισμένη σε super 8mm εξοπλισμό, η ταινία είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ,γνωστού b-movα και φαν των ζόμπις, J.R. Bookwalter, εδώ
με την βοήθεια του Sam Raimi που συμμετέχει στην παραγωγή ως ''the Master Cylinder''. Δεν θέλω να σχολιάσω την καλλιτεχνική αξία της ταινίας, γιατί ο ερασιτεχνισμός νομίζω βγάζει μάτι, παρόλα αυτά το μεράκι και ο ενθουσιασμός των συντελεστών, κάνανε μια φθηνή αντιγραφή των ταινιών του Ρομέρο να βλέπεται ευχάριστα.Η προσπάθεια του Bookwalter να γυρίσει ένα ζομποέπος με μηδενικό προυπολογισμό (μέρος του οποίου πρόσφερε ο Sam Raimi από την πληρωμή του από το Dead by Dawn) και με ερασιτέχνες ηθοποιούς, είναι τουλάχιστον αξιέπαινη. Το έντονο gore μας αποζημιώνει για τις όποιες (και είναι πολλές ομολογουμένως) κακοτοπιές σε σενάριο και ερμηνείες, ενώ αυτό το ''μπιμούβικο'' στυλ προσδίδει και μία πρόσθετη αληθοφάνεια. Η πολύ καλή μουσική είναι σύνθεση του ίδιου του σκηνοθέτη και ο Bruce Campell κάνει ένα uncredited voice appearence σε δύο χαρακτήρες της ταινίας, τον Raimi και τον Cmr Carpenter (ναι, όλοι οι χαρακτήρες έχουν ονόματα παρμένα από κάποιον μεγάλο σκηνοθέτη τρόμου).

H διαφορά της με παρόμοιες παραγωγές είναι πως φτιάχτηκε με αγάπη από άτομα που λατρεύουν τον κινηματογραφικό τρόμο κι όχι για τα λεφτά (όλοι δούλεψαν δωρεάν για την ταινία), όπως γινόταν συχνά με διάφορους σκηνοθέτες εκείνη την εποχή, που το ρίξανε στις ταινίες τρόμου κυνηγώντας το εύκολο κέρδος.Σίγουρα δεν είναι NOTLD ή DOTD αλλά για μένα παραμένει ένα ενδιαφέρον, ερασιτεχνικό, παρεΐστικο εργάκι, φτιαγμένο από αληθινούς horror φανς, που απευθύνονται σε όμοιους τους. Από οπαδούς, για οπαδούς !


Βαθμολογία: 6/10 (με την προυπόθεση πως είσαι horror φαν, αλλιώς μακριά...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου