Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Φρανκενστάιν Τζούνιορ / Young Frankenstein (1974)

Σκηνοθεσία: Mel Brooks
Πρωταγωνιστούν: Gene Wilder, Madeline Kahn, Marty Feldman

Συντάκτης: Thodoris KL

 Ο χειρούργος Φρέντερικ Φρόνκενστιν, ο οποίος δεν θέλει να τον συνδέουν με τον διάσημο πρόγονό του, τον δόκτωρα Bίκτωρ Φράνκενσταιν, κληρονομεί τον πύργο του παππού του και εγκαθίσταται στην Τρανσιλβανία. Ανακαλύπτοντας το μυστικό εργαστήριο, αποφασίζει με την σειρά του να πειραματιστεί και να μεταμοσχεύσει τον εγκέφαλο ενός ευφυιούς επιστήμονα στο θηριώδες σώμα ενός νεκρού. Όμως τα πράγματα δεν έρχονται όπως ακριβώς τα περιμένει...

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες παρωδίες του Μελ Μπρουκς και την αγαπημένη μου κωμωδία τρόμου και Ε/Φ όλων των εποχών. Βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα της Μαίρη Σέλεϊ, η ταινία μπορεί να μην έχει καθόλου τρομακτικές σκηνές, αλλά αποτελεί έναν πρώτης τάξεως φόρο τιμής του σκηνοθέτη στις ασπρόμαυρες ταινίες με τέρατα της Universal. Η νοσταλγική διάθεση γίνεται εμφανής από την χρήση του άσπρου μαύρου (η εταιρία επέμενε να γυριστεί σε έγχρωμο, αλλά μετά από πίεση του σκηνοθέτη υπέκυψε) και των αυθεντικών σκηνικών στα οποία είχε γυριστεί και ο Φρανκενστάιν του James Whale το 1931.

Με ένα εξαιρετικό καστ (ξεχωρίζει ο Martin Alan Feldman στον ρόλο του καμπούρη Igor) και ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο των Brooks και Wilder γεμάτο εμπνευσμένες ατάκες, ανατροπές και δηλητηριώδες χιούμορ, το Young Frankenstein παρωδεί τον μύθο χωρίς υπερβολές και χοντροκομμένα αστεία, πάντα με σεβασμό στο πρωτότυπο. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στους ανεπανάληπτους δεύτερους χαρακτήρες.Την χρονιά που κυκλοφόρησε αποτέλεσε εισπρακτική επιτυχία, οι κριτικοί την αποθέωσαν, σάρωσε στα φεστιβάλ ανά τον κόσμο και ήταν υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα.
Σχεδόν 30 χρόνια μετά ο Mel Brooks ανέβασε ένα θεατρικό μιούζικαλ διασκευή της ταινίας του.
Oι φανς των parodies θα απολαύσουν ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα και καλύτερα δείγματα του είδους, ενώ οι ρομαντικοί θιασώτες των παλιών ταινιών τρόμου των Universal Studios, δεν έχουν παρά να χαμηλώσουν την ένταση και να αφεθούν στην μαγεία μιας ταινίας που μοιάζει σαν να ήρθε από άλλη εποχή.

Baθμολογία: 10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου