Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Καλός Γιος / The Good Son (1993)

Σκηνοθεσία: Joseph Ruben
Πρωταγωνιστούν: Macaulay Culkin, Elijah Wood, Wendy Crewson

Συντάκτης: Thodoris KL

Η περίοδος που ακολουθεί τον θάνατο της μητέρας του 10χρονου Μαρκ, συμπίπτει με ένα επείγον επαγγελματικό ταξίδι του πατέρα του. Σαν αποτέλεσμα, το αγόρι πηγαίνει να μείνει για μερικές εβδομάδες στο σπίτι των θείων του, στο Μέιν. Όμως κι αυτό το σπιτικό έχει στιγματιστεί από μια τραγωδία: πριν λίγο καιρό πνίγηκε στο μπάνιο το νεογέννητο της Σούζαν και του Ουάλας Έβανς. Ο Μαρκ πολύ σύντομα διαπιστώνει πως ο συνομήλικος εξάδελφός του, Χένρι, με τον οποίο περνάει πολύ διασκεδαστικά τις δυο πρώτες μέρες της διαμονής του εκεί, κρύβει μέσα του πολύ βίαια, ίσως και δολοφονικά ένστικτα...

Δύο πολύ ταλαντούχοι μικροί ηθοποιοί στηρίζουν με τις ερμηνείες τους αυτό το συναρπαστικό θρίλερ τρόμου σκηνοθετημένο από τον Joseph Ruben (γνωστός b-movας με πολλά cult classics στην καριέρα του όπως το the Stepfather, εδώ κάνει μια απόπειρα να περάσει σε πιο mainstream παραγωγές) και σε σενάριο του Άγγλου συγγραφέα Ian McEwan. Πρόκειται για τον χαριτωμένο μικρούλη του ''Μόνος στο σπίτι'', Μacaulay Culkin, σε μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις να υποδύεται έναν χαρακτήρα εκ διαμέτρου αντίθετο από αυτούς που τον είχαμε μέχρι τότε συνηθίσει, και τον Elijah Wood, γνώριμο πλέον πρωταγωνιστή του ''Άρχοντα των Δαχτυλιδιών''.
  Από τα πλέον κλασικά έργα με δολοφονικά παιδιά της δεκαετίας του '90, φανερά επηρεασμένο από το ''Βad Seed'' του 1956, καταφέρνει να σε κρατήσει σε αγωνία μέχρι το εκρηκτικό φινάλε, το οποίο γυρίστηκε σε έναν θεαματικό βράχο, κάτω από τον οποίο παραμόνευε ένας τεράστιος γκρεμός.   Γυρισμένο χωρίς την χρήση ειδικών εφέ, ολόκληρη η σκηνή παίχτηκε όχι μόνο από stuntmen, αλλά και από τους μικρούς πρωταγωνιστές.Ο σκηνοθέτης εκμεταλλεύεται στο έπακρο την φυσική ομορφιά της πολιτείας του Μέιν και μας προσφέρει ατμοσφαιρικά πλάνα με μαγευτικά τοπία.

Την ταινία ακολουθεί μια κακιά φήμη, γιατί την χρονιά που κυκλοφόρησε οι συντηρητικοί κριτικοί δεν χαρίστηκαν στην οικογένεια Κάλκιν, λέγοντας πως κανένας σοβαρός γονιός δεν θα άφηνε το παιδί του να παίξει σε μια τέτοια παραγωγή και ταυτόχρονα την θεώρησαν επικίνδυνη για τα παιδιά που θα έβλεπαν τον αγαπημένο τους ήρωα σε αυτόν τον ρόλο και ενδεχομένως να προσπαθούσαν να τον μιμηθούν. Προσωπικά πάντως, αν μιλάμε για παιδιά προσχολικής ηλικίας, θεωρώ εξίσου ,αν όχι περισσότερο, επικίνδυνο το ''Ηοme Alone'' και αν ρίξετε μια ματιά στην επιρροή που είχε στα αμερικανάκια θα καταλάβετε τι εννοώ.

Η ταινία απέφερε κέρδη άνω των $60.000.000 στο παγκόσμιο box office και οι νεαροί πρωταγωνιστές βραβεύθηκαν για τις ερμηνείες τους.

Bαθμολογία: 7/10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου