Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Το βίντεο του Μπένι / Benny's Video (1992)

Σκηνοθεσία: Michael Haneke
Πρωταγωνιστούν: Άρνο Φρις, Άνγκελα Βίνκλερ, Ούρλιχ Μίε, Ίνγκριντ Στάσνερ 




Συντάκτης: Thodoris KL 

 Ο δεκατετράχρονος Μπένι (Arno Frisch) είναι ένα χαϊδεμένο παιδί εύπορης αστικής οικογένειας. Οι γονείς του, του έχουν χαρίσει τον πιο μοντέρνο εξοπλισμό βίντεο, ήχου και τηλεοράσεως. Ο Μπένι, κάνει συνεχείς λήψεις με την κάμερα, τις μοντάρει και τις βλέπει στην τηλεόρασή του. Αφοσιώνεται με πάθος σε αυτή την ενασχόληση. Η πιο αγαπημένη του κασέτα, είναι μία που γύρισε στην εξοχή και παρουσιάζει, αναλυτικά και με ακρίβεια, πως ο χωρικός σφάζει ένα γουρούνι. Οι γονείς του γνωρίζουν το γεγονός, αλλά δείχνουν να αδιαφορούν όντας απασχολημένοι με τα δικά τους προβλήματα.
 Κάποια μέρα που απουσιάζουν οι γονείς του, προσκαλεί μια συνομήλική του κοπέλα, της δείχνει το βίντεο και το μαχαίρι του χωρικού. Ύστερα την σκοτώνει χωρίς συγκεκριμένο λόγο, ενώ η κάμερα του καταγράφει το γεγονός...

Mία από τις πρώτες ταινίες του Αυστριακού Μichael Haneke και το δεύτερο μέρος μιας άτυπης τριλογίας, μαζί με την ''7η ήπειρο'' και τις ''71 συμπτώσεις'' είναι στην ουσία ένα δραματικό θρίλερ που όμως θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε και σαν horror-of-personality.
 

Πέντε χρόνια πριν από το ''Funny Games'' ο Haneke καταπιάνεται με ένα από τα αγαπημένα του θέματα, αυτό της βίας και της ανικανότητας του ανθρώπου να την ελέγξει.Πλάθει έναν κόσμο σκοτεινό, τρομακτικό και απόλυτα ρεαλιστικό και μας δίνει μια ταινία που αποδείχθηκε προφητική και πραγματικά σοκάρει, όχι τόσο με τις εικόνες της (υπάρχουν ελάχιστες gore σκηνές) όσο με το άρρωστο του θέματος, την παγερή σκηνοθετική ματιά και τους ανατριχιαστικούς διαλόγους.

 Ο Χάνεκε εμπνεύστηκε την ταινία του, ένα δοκίμιο πάνω στη βία, από την πραγματική ιστορία ενός ανήλικου αγοριού, το οποίο μετά το φόνο που είχε διαπράξει και ερωτηθείς από τον ανακριτή γιατί το έκανε, εκείνο έδωσε την αποστομωτική απάντηση: «Δεν ξέρω... μάλλον, ήθελα να δω πώς είναι»! 
Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το πραγματικό συμβάν (δεν είναι το μόνο τέτοιου είδους) έλαβε χώρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του σκηνοθέτη, την Αυστρία, ένα έθνος με ιδιαιτέρως βεβαρυμένο ψυχοπαθολογικό παρελθόν και διαταραγμένη ιδιοσυγκρασιακή ταυτότητα, όπως επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ένας πολύ υψηλών προδιαγραφών Αυστριακός σκηνοθέτης επιχείρησε να αναλύσει και να εκθέσει κινηματογραφικά ένα τεράστιο θέμα: την πυροδότηση της βίας, όχι στις καταπιεζόμενες υποανάπτυκτες κοινωνίες του δυτικού κόσμου όπου το φαινόμενο της βίας είναι ευνόητο, αλλά σε αυτές του δυτικού κόσμου, τις κοινωνίες αφθονίας.

Ένα σκοτεινό και παγερό αριστούργημα !



Βαθμολογία: 10/10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου