Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η Νύχτα του Κυνηγού / The Night of the Hunter (1955)

Σκηνοθεσία: Charles Laughton, Robert Mitchum (uncredited), Terry Sanders (uncredited)
Πρωταγωνιστούν: Robert Mitchum, Shelley Winters, Lillian Gish

Γνωστή στα Ελληνικά και ως ''Ο Θανατοποινίτης με το Σημάδι''

Συντάκτης: Thodoris KL


Στις αρχές της δεκαετίας του '30, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γεύονται τους πικρούς, άγουρους και φρέσκους ακόμα καρπούς του Μεγάλου Κραχ. Κάπως έτσι, ο Ben Harper γίνεται δολοφόνος στο όνομα 10.000 δολαρίων. Οι μόνοι που γνωρίζουν για το έγκλημα είναι τα μέλη της οικογένειας του, η αλαφροΐσκιωτη σύζυγος Willa και τα δυο μικρά παιδιά του. Μετά το έγκλημα δε θα αργήσει να έρθει η τιμωρία. Κι έτσι ο Ben περιμένει τη θανατική του καταδίκη στο ίδιο κελί μαζί με έναν σπεσιαλίστα στην εκκαθάριση χηρών. Όταν ο τελευταίος θα αποφυλακιστεί θα ντυθεί ιερέας και θα προσπαθήσει να αποπλανήσει τα γυναικόπαιδα, πάνω στην αναζήτηση του χαμένου θησαυρού, όντας αποφασισμένος να φτάσει και μέχρι τον φόνο στην προσπάθεια του να τα βρει.

Μεταφορά στην μεγάλη οθόνη του ομώνυμου βιβλίου του Davis Grubb, που με την σειρά του είχε επηρρεαστεί από την πραγματική ιστορία του serial killer Harry Powel ο οποίος εκτελέστηκε το 1932 για τους φόνους δύο χηρών και τριών παιδιών στο Clarksburg της Δυτικής Βιρτζίνια. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα και εμβληματικότερα αριστουργήματα στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, σκηνοθετικό ντεμπούτο μα ταυτόχρονα και κύκνειο άσμα του ευρέως καταξιωμένου, στην εποχή του, ηθοποιού Charles Laughton που απέδωσε την ιστορία με ποίηση και λυρισμό. Ίσως το καλύτερο φιλμ νουάρ όλων των εποχών με πολλά στοιχεία τρόμου, παραμυθιού και θρησκευτικής (και όχι μόνο) αλληγορίας.

Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Stanley Cortez και πραγματικά συμβάλλει τα μάλα στην ατμόσφαιρα της ταινίας. Oι επιρροές του από τα Νosferatu, the Cabinet of Dr. Calligari και παρόμοιες ταινίες του Γερμανικού εξπρεσιονισμού είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Οι ερμηνείες εξαιρετικές, με κορυφαία αυτή του Robert Mitchum, στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του μαζί με το Cape Fear.

Δυστυχώς η ταινία στην εποχή της αγνοήθηκε από το κοινό και θάφτηκε από τους κριτικούς κινηματογράφου, οπότε ο Charles Laughton απογοητευμένος αποφάσισε να μην σκηνοθετήσει καμία άλλη ταινία στην ζωή του. Με το πέρασμα των χρόνων όμως αναγνωρίστηκε σαν ένα πραγματικό αριστούργημα. Ανάμεσα στους μεγάλους σκηνοθέτες που επηρεάστηκαν από την νύχτα του κυνηγού είναι και οι David Lynch, Martin Scorcese, Terence Malick, Jim Jarmusch, the Coen Brothers και ο Spike Lee.

To 1992 η νύχτα του κυνηγού χαρακτηρίσθηκε ''πολιτισμικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική'' από την βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και επιλέχθηκε για διατήρηση στο εθνικό μητρώο του κινηματογράφου της.

Bαθμολογία: 10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου