Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Υπόθεση Καρλίτο / Carlito's Way (1993)

Σκηνοθεσία: Brian De Palma
Πρωταγωνιστούν: Al Pacino , Sean Penn , Penelope Ann Miller

Συντάκτης: Aldark

10 ακριβώς χρόνια μετά το Scarface (στα ελληνικά "Ο Σημαδεμένος") , ο Brian De Palma και ο Al Pacino συνεργάστηκαν και πάλι για την εν λόγω ταινία! Όπως για πολλούς το Casino(1995) θεωρείται κάτα κάποιο τρόπο το σήκουελ του Goodfellas(1990) (και οι δύο ταινίες , είναι του Martin Scorsese με τον Robert De Niro και τον Joe Pesci) , έτσι και το Carlito's Way θεωρείται κάτα κάποιο τρόπο μία συνέχεια του έπους...Scarface.

Και πράγματι οι δύο ταινίες μοιάζουν. Πρωτ'απ'όλα στον πρωταγωνιστή. Ήρωας της ταινίας ο Carlito Brigante (Al Pacino) , ένας Πορτορικανός πρώην έμπορος ναρκοτικών , ο οποίος μόλις αποφυλακίστηκε. Σκοπός του Carlito να διαγράψει οριστικά τον...πρώτερο βίο του και να ξεκινήσει μια νέα ήρεμη ζωή μακρυά από τη Νέα Υόρκη. Ο δρόμος αυτός όμως δε θα είναι εύκολος για τον θρύλο του εγκλήματος. Παρόλες τις προσπάθειες του να καθαρίσει οριστικά το κούτελό του , οι μπελάδες με το νόμο και οι παλιές γνωριμίες θα τον ακολουθούν συνεχώς. Στα εμπόδια αυτά θα προστεθούν και οι αφελείς χειρισμοί του καλύτερου του φίλου και δικηγόρου του , David Kleinfeld , οι οποίοι θα φέρουν τον Carlito αντιμέτωπο με καταστάσεις που θα προτιμούσε να αποφύγει. Ταυτόχρονα , το παλιό του ερωτικό ενδιαφέρον για μία χορεύτρια θα αναζοπυρωθεί για τα καλά , περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τον πρώην κατάδικο.

Η ταινία πραγματικά τα έχει όλα και στέκεται επάξια δίπλα στις προηγούμενες δουλειές του De Palma αλλά και του αριστουργηματικού για ακόμα μία φορά Al Pacino. Από την πρώτη σκηνή της ταινίας καταλαβαίνεις τι θα επακολουθήσει , όταν ο "Carlito" βγάζει έναν μαγευτικό λόγο στην προσπαθειά του να πείσει το δικαστήριο ότι έχει αλλάξει. Προφανώς το παρελθόν του κύριου  Brigante ήταν κάτι σαν τη ζωή του Tony Montana και αφού κατάφερε να τη βγάλει τόσο καθαρά με μία ολιγοετή φυλάκιση , θέλει να κάνει μία νέα αρχή.

Έτσι στην ταινία θα δούμε τον παλιό Carlito και τον νέο να συγκρούονται. Παλιούς φίλους και εχθρούς να εμφανίζονται προσπαθώντας να τον επαναφέρουν στα σκοτεινά μονοπάτια που ακολουθούσε. Η αμφιταλαντευσή του ανάμεσα στον ίσιο και το...στραβό δρόμο είναι ανεπανάληπτη εν τέλει. Την ίδια στιγμή θα δούμε τον Carlito σε διάφορες στιγμές της ζωής του και στους ρόλους του φίλου ή του εραστή. Τα λάθη που έκανε ήταν πολλά και ο χρόνος για να τα διορθώσει μάλλον υπερβολικά λίγος , ειδικά όταν θεωρείται ένας τόσο επικίνδυνος άνδρας.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει φυσικά και στον συμπρωταγωνιστή της ταινίας , τον έξοχο στο ρόλο του Εβραίου δικηγόρου Kleinfeld , Sean Penn. Έναν άνθρωπο χειραφετημένο που όμως ίσως να ζηλεύει και λίγο τη ζωή του κολλητού και πελάτη του. Η Penelope Ann Miller παίζει έξοχα δίπλα στον Al Pacino επίσης , ενώ και το υπόλοιπο cast (John Leguizamo , Luis Guzman , Viggo Mortensen , Ingrid Rogers) στέκεται επάξια δίπλα του.

Ένα κλασικό γκανγκστερικό πλέον φιλμ το οποίο τα έχει και τα προσφέρει όλα. Αγάπη , Προδοσία , Πίστη , Έγκλημα , Τιμωρία , Δράμα , Κομωδία και φυσικά -όπως και ο πρωταγωνιστής- μεγάλα κότσια.

Βαθμολογία: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου