Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Τρωγλοδύτες / Troglodytes (2011)

Σκηνοθεσία: Θάνος Κερμίτσης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Ρουμπούλιας, Ευτέρπη Παπαευθυμίου, Κώστας Κρίτσαλος, Θάνος Λιάκος, Δημήτρης Σταμούλης, Νίκος Σταθάκης, Κώστας Περίσσης, Γιώργος Κτιστάκης, Αντώνης Κουτελιάς, Θάνος Κερμίτσης, Κωσταντίνος Καλογρίδης, Νίκος Μανουσάκης

Συντάκτης: Thodoris KL

Στο  γραφείο μιας ψυχολόγου, ένας Βετεράνος πολέμου αρχίζει να εξιστορεί τις ανείπωτες ως τώρα πολεμικές του εμπειρίες....
Μια φρικτή ιστορία θα αποκαλυφθεί....γιατί πολλές φορές, η φρίκη σε ακολουθεί ακόμα και όταν όλα έχουν τελειώσει....

Ελληνική ταινία μικρού μήκους σε παραγωγή της Underworld Films, μία από τις πολλές κινηματογραφικές ομάδες που συσπειρώνονται κάτω από την ομπρέλα της Chainfree και αυτή που πριν από μερικά χρόνια μας έδωσε τον low budget «Aδάμαστο», την πρώτη ελληνική ταινία επικής φαντασίας βασισμένη σε κόμικ. Οι  «Τρωγλοδύτες» είναι μία από τις παλιότερες δουλειές τους, αυτές που τους κάνανε περισσότερο γνωστούς στο ελληνικό και το διεθνές κοινό. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Θάνου Κερμίτση και σε μεγάλο βαθμό έχει επηρρεαστεί από την ιστορία «Tunnel Rats» του Gordon Rennie που διαβάσαμε στο περιοδικό της DC «Weird War Tales» το 1997. 

Αν έπρεπε να κατηγοριοποιήσουμε την ταινία, θα λέγαμε πως ανήκει στο υποείδος του war horror, στα βήματα των κλασικών «Jacob's Ladder», «The Keep» κλπ. Σε αυτού του τύπου τις ταινίες, τα ψυχικά τραύματα όσων βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης, συνδυάζονται με τον ψυχολογικό τρόμο και την έμφυτη φοβία του ανθρώπου για το άγνωστο και τον θάνατο, κάνοντάς μας να αμφιβάλουμε για το κατά πόσο όσα διαδραματίζονται στην οθόνη μας είναι αληθινά ή απλά εφιάλτες από το παρελθόν ενός ανθρώπου που βίωσε την φρίκη και την αγριότητα του πολέμου στον έσχατο βαθμό. Και η συγκεκριμένη δεν διαφοροποιείται από τις προηγούμενες. Κλίμα μυστηρίου και αυθεντικός τρόμος, που όσο περνάει η ώρα και αρχίζουν οι αποκαλύψεις αντί να καταλαγιάζει γίνεται εντονότερος, ωραία αναπαράσταση ενός πολεμικού σκηνικού (δεν γνωρίζω που ακριβώς γίνανε τα γυρίσματα, αλλά έπειθε σαν κάποια ζούγκλα του Βιετνάμ ή κάτι τέτοιο) και σωστή χρήση των ψηφιακών εφέ, φειδωλή, με γρήγορο μοντάζ, ώστε να μην καταντάει καρτουνίστικο το αποτέλεσμα. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους αξίζει να δείτε τους «Τρωγλοδύτες». Στα θετικά να προσθέσω και την εμφάνιση του Γιάννη ''Rubus'' Ρουμπούλια στον ρόλο του παλαίμαχου στρατιωτικού, που χωρίς να διεκδικεί δάφνες για την ερμηνεία του, παραμένει αξιοπρεπής και γενικά μετά από τον ρόλο του στον «Πανίσχυρο Μεγιστάνα των Νίντζα» χαίρομαι να τον βλέπω όπου κι αν συμμετέχει. Το μόνο αρνητικό που μπόρεσα να εντοπίσω είναι πως η ταινία αναπαράγει όλα τα κλισέ των πολεμικών ταινιών του εξωτερικού που έχουμε δει στο παρελθόν, χωρίς να προσθέτει κάτι πραγματικά δικό της στο είδος. Η προσπάθεια τους να δούμε ένα διασκεδαστικό και εμπορικό σινεμά «είδους» στην χώρα μας, πέρα από σεξοκωμωδίες και μελοδράματα, είναι αξιέπαινη, αλλά θα προτιμούσα αυτό το cinema να έχει και την δική του ταυτότητα κι όχι απλά να αντιγράφει ό,τι μας έρχεται από το Hollywood. Αντιλαμβάνομαι βέβαια πως ακόμα βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο, πρώτο μέλημα των Ελλήνων κινηματογραφιστών θα έπρεπε να είναι η αναζωογόνηση του Ελληνικού κινηματογράφου και η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από πλευράς των θεατών για αυτόν. Τα υπόλοιπα έπονται.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, έτσι κι αλλιώς δεν θα αναφερόμουν ποτέ σε κάποια ταινία μικρού μήκους με σκοπό να την κριτικάρω, παρα μόνο για να την προτείνω σε όσους δεν την έχουν δει, και σπάνια θα καθόμουν να κάνω εσκεμμένα αναφορά σε κάτι που δεν μου άρεσε καθόλου, αν και καμιά φορά πρέπει να γίνεται κι αυτό γιατί αλλιώς δεν θα είχαν νόημα οι (ούτως ή άλλως συμβατικοί) αξιολογικοί χαρακτηρισμοί. Οι «Τρωγλοδύτες» σε καμία περίπτωση δεν είναι αριστούργημα, αλλά δεδομένου του χαμηλού προυπολογισμού που είχαν στην διάθεσή τους τα παιδιά κάνανε καλή δουλειά και μπράβο τους. Οι τιμητικές διακρίσεις στα φεστιβάλ ανα τον κόσμο το αποδεικνύουν.

Άποψη μου: Δείτε την, όπως και τις υπόλοιπες ταινίες τους και στηρίξτε την προσπάθειά τους γιατί αξίζει !

Οι «Τρωγλοδύτες» έχουν ολοκληρώσει τον φεστιβαλικό τους κύκλο και πλέον μπορείτε να τους παρακολουθήσετε στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά παραθέτω τα παρακάτω λινκς:

Troglodytes @Youtube
Troglodytes @Vimeo
Η ταινία στο Facebook
H ιστοσελίδα των Underworld Films
Το blog της Chainfree 


Βαθμολογία: Δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο, απλά την προτείνω, όποιος θέλει ας την δει κι ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου