Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ο Κυνηγός / Predator (1987)

Σκηνοθεσία: John McTiernan
Πρωταγωνιστούν: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Jesse Ventura, Kevin Peter Hall

Συντάκτης: Thodoris KL

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ θα αντιµετωπίσει τον ίδιο το θάνατο σε µια τροµακτική περιπέτεια όπου ο κυνηγός γίνεται κυνηγηµένος…Σε μια απομακρυσμένη ζούγκλα της Γουατεμάλας στη Βαλ Βέρντε καταρίπτεται από τους αντάρτες ένα ελικόπτερο του αμερικανικού στρατού και οι επιβάτες του κρατούνται αιχμάλωτοι. Ο Ταγματάρχης Ντατς και η στρατιωτική του ομάδα ειδικών δυνάμεων καλούνται να βοηθήσουν την CIA στην διάσωσή τους. Σύντομα θα αντιληφθούν πως η αποστολή είναι στημένη και πως αυτό που έχουν να αντιμετωπίσουν στην πραγματικότητα  είναι πιο τρομακτικό κι από τους χειρότερους εφιάλτες τους.

Κλασική ταινία δράσης των 80's, σημείο αναφοράς για πάρα πολλές action/sci-fi/horror παραγωγές που ακολούθησαν και, κάτα πάσα πιθανότητα, η καλύτερη στο είδος της.
Βέβαια, δίνεται έμφαση στο action, κυρίως λόγω πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αυτή που καθιέρωσε το είδος του action / survival horror που είδαμε σε videogames σαν το
«Resident Evil» και το «Dino Crisis» (εντάξει, προυπήρξε το «Dawn of the Dead» και μερικές ακόμα παρόμοιου τύπου ταινίες που συνδυάζανε τον τρόμο με την δράση, αλλά το «Predator» πραγματικά δημιούργησε σχολή και αυτό αποδεικνύεται από το μεγάλο αριθμό ταινιών τις οποίες ενέπνευσε).

Το σενάριο θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηρίζει ένα αφελές b-movie, με υπερβατικές καταστάσεις και μονοδιάστατους χαρακτήρες.
Εντούτοις, η χαρισματική σκηνοθεσία του Τζον Μακ Τίρναν, η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα της ζούγκλας, το άφθονο gore, τα ειδικά οπτικά εφέ και το μυστήριο γύρω από την ταυτότητα του θύτη που γδέρνει και κρεμά στα δέντρα τα θύματά του, συντελούν ώστε ο
«Κυνηγός» να αποκτά διαστάσεις ενός νευρώδους, και έως έναν βαθμό τρομακτικού, θρίλερ που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τα τελευταία λεπτά.

Οι εισπράξεις της ταινίας ξεπέρασαν τα $100.000.000 και αυτό άνοιξε τον δρόμο για το sequel. O «Κυνηγός ΙΙ» κυκλοφόρησε το 1990, γυρισμένο αυτή την φορά όχι σε κάποια ζούγκλα, αλλά στο υποβλητικό αστικό τοπίο του Λος Άντζελες. Δυστυχώς όμως δεν σημείωσε την ίδια επιτυχία. Aπουσίαζαν βέβαια οι σκληροτράχηλοι πρωταγωνιστές της πρώτης ταινίας, που πας με τον λαπά (i'm too old for this sh*t) Ντάνυ Γκλόβερ ; :P
  Και πάνω που πιστεύαμε πως αυτή ήταν και η ταφόπλακα του franchise, και πως οι φανς θα απολαμβάναμε το αγαπημένο μας τέρας μόνο μέσα από τα comics, κυκλοφορεί 20 χρόνια μετά η δεύτερη συνέχεια με τον τίτλο «οι Κυνηγοί», καθώς και μια σειρά ταινιών που έφερνε αντιμέτωπο τον Κυνηγό με ένα άλλο πασίγνωστο εξωγήινο τέρας του κινηματογράφου, το Άλιεν. Mία τρίτη συνέχεια σκηνοθετημένη από τον Shane Black, ο οποίος επαιζε τον ρόλο του Hawkins στην πρώτη ταινία, έχει ανακοινωθεί και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2015.

Βαθμολογία: 9/10 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου